2-6 månader från det att skinnen anlänt till oss.

Att våra leveranstider varierar så pass mycket beror på att vi får in ca. 60% av vår årsproduktion under okt-dec. Detta gör att skinn som kommer in under hösten/vintern kan bli liggande i vårt kylrum upp till 1½-2 månader innan de tas i arbete. Därför är det viktigt att de är bra konserverade innan de skickas in till oss.

Alla skinn som kommer in till oss innan den 5 oktober blir klara innan jul!

 

Vi rekommenderar stensalt till saltning av råskinn. Viktigt är att saltet består av så hög halt Natriumklorid (NaCl) som möjligt

ANVÄND ABSOLUT INTE VÄGSALT!! Vägsalt består vanligtvis av Natriumklorid (NaCl) med inblandning av Calciumklorid (CaCl) eller Magnesiumklorid (MgCl) som löser upp kollagenfibrerna i lädret och gör det omöjligt att bereda skinnen. 

 

Har man vägarna förbi Tranås kan man lämna in skinn för beredning även på kvällar och helger. Då lämnar man av dem i pallen med pallkragar som står bredvid vår port som är uppmärkt med ”Skinninlämning/Godsmottagning”. Säckarna/kartongerna måste vara väl uppmärkta med namn och gärna ett telefonnummer. Man lägger också i en ifylld följesedel som man lägger i en försluten plastficka ihop med skinnen. Märkmaterial, följesedel och plastfickor finns i brevlådan bredvid pallen.

 

När vi individmärker skinnen använder vi 5 eller 6 siffror. De 2 första siffrorna är ett löpnummer som identifierar vem som äger skinnet och de sista siffrorna identifierar lammet/fåret som skinnet kommer från.

Märkning av lamm

  • Exempel 1:
  • Lammet har Id-nummer 23054
  • Kunden får löpnummer 17
  • Vår individmärkning blir ”17 54”

 

Vi använder alltså bara de 2 eller 3 sista siffrorna i lammets Id-nummer dvs 54, för att minimera antalet siffror i skinnet. Hette lammet 23122 hade det blivit ”17 122”

Märkning av får

  • Exempel 2:
  • Fåret har Id-nummer 19033
  • Kunden får löpnummer 27
  • Vår individmärkning blir ”279033”

 

När det handlar om djur som är äldre än 1 år blir märkningen de 4 sista siffrorna av djurets Id-nummer.

 

Nästan alla våra skinn slipas på lädersidan för att dels få en vackrare lädersida men också få ett smidigare skinn. Slipdammet blir till viss del kvar på lädret och kan fälla av sig på olika sorets tyger. För att undvika detta kan man lösa upp 1 matsked sköljmedel i ½ liter ljummet vatten där man fuktar en trasa i som man kan torka av lädersidan med. Sköljmedlet gör att den statiska effekten på skinnet minskar vilket gör det lättare att torka bort slipdammet.

 

Till varje skinn följer ett skötselråd som man med fördel kan skicka med kunden. Vill du göra ett eget skötselråd som du skickar med skall följande framgå.

  • Skaka och vädra skinnet – Vädringsprogram på torktumlare fungerar utmärkt
  • Skölj eller torka av mindre fläckar
  • Vid kraftigare nedsmutsning tvätta antingen i maskin på 30֯ ullprogram eller för hand. Använd ullschampo eller 1 msk vanligt hårschampo – skonsamt för såväl läder som ull.
  • Plan- eller hängtorka
  • Sträck under torkningen för att bibehålla formen och smidigheten
  • FÖR VEGETABILGARVADE SKINN GÄLLER ENDAST KEMTVÄTT MED ÅTERINFETTNING

 

Våra tvättbara skinn har använts som bland annat babyskinn i över 30 år. Eftersom vi använder de ofarliga, 3-värdiga kromsalterna i vår beredning, som dessutom är bundna i lädrets kollagenfibrer och alltså inte flyktiga kan du med gott samvete använda skinnen till spädbarn.